Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Συμμετοχή σπουδαστών σε Διεθνή Έκθεση για την οικολογία, στην Αργεντινή

 

"Everyday Ecology"

19 -21 November 2010
MAC (Canadenses Artists Museum)
Canada de Gómez, Argentina
Curated by Rosa Gravino


Στη Διεθνή Έκθεση Mail Art "Everyday Ecology" στην πόλη Canada de Gómez της Αργεντινής, συμμετέχουν με έργα τους οι σπουδαστές του Ευβοϊκού Κέντρου Τεχνών : Γεώργιος Αγγέλου, Βάσια Αντωνίου, Βαλεντίνα Ακριώτη, Στεφανία Αλεπίδη, Μαρία  Βασιλείου, Ελένη Γεωργίου, Ανδρέας Γαλάνης, Ιρένε Μπεχράκη, Δέσποινα Μαλαμίδη, Γιούλη Καραγιάννη, Ιωάννα Μουτουσίδη, Μαρία Μαυρουδή, Αναστάσιος Καδίτης, Άννα Μαρία Λαγού, Μιχαέλα Παυλίδου, Καλλιόπη Μαγκανιάρη, Κωνσταντίνος Μπίρτζας, Ζωή Μουζέλη, Γεωργία Δούκα, Δημήτρης Μάστορης, Εγκίσα Ντούρο, Γεώργιος Δάβρης.


Την έκθεση παρουσιάζει το Μουσείο MAC (Canadenses Artists Museum) στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας ‘’Pure Air ’’, από 19 μέχρι  21 Νοεμβρίου 2010, με την επιμέλεια της Rosa Gravino.  Περιλαμβάνει έργα  ζωγραφικής, σχεδίου, κολάζ, μικτής τεχνικής, φωτογραφίας κ.α. με οικολογικό θέμα που στοχεύει  στην περιβαλλοντική  ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω της τέχνης.

 

Το Ευβοϊκό Κέντρο Τεχνών υποστηρίζει και ενθαρρύνει  τη συμμετοχή  σε διεθνείς διοργανώσεις Ταχυδρομικής Τέχνης, ακολουθώντας την παράδοση του Ray Johnson ο οποίος πρώτος ξεκίνησε την ιδέα της διεθνούς Mail Art.


 

 

Mail Art ( Ταχυδρομική Τέχνη )

Πρόκειται για  ένα παγκόσμιο καλλιτεχνικό κίνημα, με ελεύθερη διακίνηση έργων μέσω του ταχυδρομείου, το οποίο χαρακτηρίζεται για τα μηνύματα ειρήνης, αλληλεγγύης, σεβασμού στη διαφορετικότητα και την υπεράσπιση ανθρωπιστικών, κοινωνικών η οικολογικών προβλημάτων. 

 



Το 1965 στη Νέα Υόρκη πήρε μορφή επαναστατικής πράξης, από τον άγνωστο μέχρι τότε καλλιτέχνη Ray Johnson ο οποίος δημιούργησε τη σχολή δικτύου αλληλογραφίας Νέας Υόρκης (NYCS) και εισέβαλλε με χιλιάδες διευθύνσεις στις ταχυδρομικές θυρίδες διεθνώς, παρακάμπτοντας την εμπορική διαμεσολάβηση των γκαλερί και την έπ’ αμοιβή  προώθηση στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.


 


Μετά το 1990 με την εμφάνιση των νέων μέσων επικοινωνίας και τη χρίση του internet, προσέλαβε οικουμενικές διατάσεις, ώστε να θεωρείται σήμερα το πλέον ζωντανό και πολυπληθέστερο κίνημα στην ιστορία της τέχνης. Το πλήρες όνομα του κινήματος είναι ‘’Δίκτυο Ταχυδρομικής Τέχνης Mail Art Network’’.

 


Χιλιάδες καλλιτέχνες και δημιουργικοί άνθρωποι μέσα από δίκτυα επικοινωνίας, ανταλλαγής, συμμετοχής, αλληλοσεβασμού και συνεργασίας, συμμετέχουν σε εκθέσεις Mail Art  που οργανώνουν και προωθούν οι ίδιοι, δηλώνοντας ενεργά  την αντίθεση τους σε αντιλήψεις εκμετάλλευσης, περιθωριοποίησης, αποκλεισμού, ρατσισμού, και ότι άλλο εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.


 


Σήμερα πολλές σημαντικές γκαλερί, μουσεία και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, δημιουργούν συλλογές και διατηρούν αρχεία Ταχυδρομικής Τέχνης, εκτιμώντας τη σημασία της ως μοντέλο ενός τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν χωρίς όρια την πολιτιστική δημιουργία.

 






Δείτε όλα τα έργα της έκθεσης "Everyday Ecology" :

http://ecologiacotidiana-artecorreo.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου